Днес се навършват 142 години от създаването на МВР, когато

...
 Днес се навършват 142 години от създаването на МВР, когато
Коментари Харесай

Празник на МВР. Историята на първия суперполицай

 

Днес се навършват 142 години от основаването на Министерство на вътрешните работи, когато като с декрет на княз Батенберг е назначен и първия министър Тодор Бурмов.

6 години по-късно, в дребното градче Ихтиман, се ражда един от най-тачените служители на реда при започване на предишния век, суперполицаят на Царство България Спас Бичев. Някои настояват, че той е прототипът на Екрюл Поаро.

Звездата му изгрява през 1911 година, когато София пропищява от сериен палач, наименуван Фантома. Целта му са бижутерските магазини, а дръзките му кражби нажежават ситуацията. Полицията по този начин и не съумява да откри следи по тази причина и взема решение да даде случая на младок, който за година работа в новосъздадената Обществена сигурност се популяризира като доста остроумен и твърдоглав – основният пристав Спас (Пане) Бичев.

 

Първата диря за крадеца се появява след обира на бижутерийния магазин „ Диамантеният крал “. Изчезва пръстен с безценен камък. Бичев схваща от продавача в магазина, че последните му клиенти са елегантна млада двойка. Нищо повече не се открива за тях, само че обликът на описаната двойка остава дълго в съзнанието на служителя на реда.

Следва грабеж на магазин за копринени платове. Един от сътрудниците на Бичев арестува двойка безработни артисти от недодялан град, пристигнали да си търсят шанса в София. Последвалите разпити са безуспешни, полицията не научава нищо. Въпреки това Пане ги интернира отвън София и обстановката се укротява.

 

Следва обаче грабеж на непознат посланик. А след това и въоръжено навлизане в една от известните бакалници. Цялата полиция е вдигната на крайник, само че удря на камък. Бичев е към този момент уверен, че знае кой е Эантома. Разпространява фотографията на безработния артист измежду служителите на реда в София и при инспекция в оръжейните магазини един от продавачите разпознава артиста като последния клиент в магазина.

Полицията стартира масирано търсене, само че той се изплъзва на косъм. Пане задейства информаторите си от подземния свят и скоро схваща, че Фантома се укрива в строяща се постройка, близо до двореца. Така, на 31 декември 1911 година, когато актьорът- обирджия отива до „ Женския пазар “, суперполицаят му щрака белезници.

Пане Бичев се трансформира в жива легенда за София, взе участие в следствието на множеството огромни закононарушения на своето време. Остава в историята като индивидът, разкрил най-кървавия терористичен акт у нас през 1925 година в църквата " Св. Неделя ".

Пенсионира се през 1932 година, продължава да сътрудничи на полицията, открива две детективски бюра,а Съединени американски щати го включват в международната детективска мрежа. Оттогава получава и прякора си Българския Шерлок Холмс.

Бичев изчезва безследно през ноември 1944 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР